۱۰ ویژگی خاص صنعت گردشگری و اقامت
۱۰ ویژگی خاص صنعت گردشگری
صنعت گردشگری و اقامت، در حیطه خدمات قرار می گیرند. برای فعالیت بهینه در بخش های مختلف آن، درک رفتار گردشگران و مصرف کنندگان آن خدمات بسیار اهمیت دارد تا بتوانید رفتار آن ها و محیط آینده گردشگری را پیش بینی کنید که بدون شناخت ویژگی های خاص گردشگری، امکان پذیر نیست. در این نوشتار سعی بر آن شده تا مهم ترین ویژگی های صنعت گردشگری ذکر شود.
۱- نابود شدنی
فسادپذیری یکی از مهم ترین ویژگی های صنعت گردشگری است. محصولات و خدمات در صنعت گردشگری و سفر به محض تولید مصرف می شوند. اتاق های هتل و صندلی های تله کابین را نمی توان برای فروش آتی انبار کرد. وقتی امشب اتاق هتل رزرو نمی شود، نمی توانید «امشب» را بگیرید و فردا آن را بفروشید. هنگامی که قطار ایستگاه را ترک کرد، ظرفیت استفاده نشده نمی تواند پس از آن فروخته شود – مشروط بر اینکه قطار در زمان سفر نباشد.
از آنجایی که عدم قطعیت در تقاضای مشتری این موضوع را تحت تاثیر قرار می دهد، هتل ها و آژانس های مسافرتی تمایل دارند اتاق ها و صندلی های موجود را بیش از تعداد موجود بفروشند. یافتن یک محصول جایگزین برای مشتری و حل عواقب رزرو بیش از حد، از نظر آماری مقرون به صرفه تر است.
۲- متمایز بودن
محصول صنعت گردشگری همیشه متفاوت است. اقامت در یک اتاق هتل در طول یک هفته، هر روز با روز قبل تفاوت دارد. چرا که محصول همیشه در رابطه با تجربه ای است که مشتری به دست می آورد. تجربه گردشگر از محصول یا خدمت، به شدت تحت تأثیر جنبه های غیرقابل تغییر متعددی مانند آب و هوا، سایت های ساخت و ساز، سایر مشتریان و غیره قرار می گیرد. بنابراین، محصول بسیار ناپایدار است و نمی توان آن را استاندارد کرد.
۳-هزینه های ثابت غیر قابل انتقال
در مورد هتل ها و سایر اقامتگاه ها معمولاً سرمایه گذاری های کلانی در دارایی ها وجود دارد. هتل ها دارای مبلمان، رستوران ها، تلویزیون، خدمات خشکشویی، استخر، سونا و غیره هستند –هزینه های تعیین شده ای که باید پرداخت شود . از همه مهم تر، همه آن سرمایه گذاری ها به یک محل وابسته هستند، یعنی آن شرکت های گردشگری نمی تواند سرمایه و محل ارائه محصول خود را جا به جا کند و شدیدا به عوامل دیگر مقصد مانند جاذبه ها، جامعه محلی، فرهنگ و… تنیده شده است.
۴-مردم گرا بودن
صنعت گردشگری به طور کامل بر پایه انسان ها استوار است. تعامل بین کارکنان و مشتری کیفیت محصول درک شده را تعیین می کند. برخلاف محصولات ملموس که در آن مشتری ویژگی های خاصی مانند کیفیت تولید، دوام و غیره را خریداری می کند، کیفیت تعطیلات ناشی از تعاملات با افرادی است که با اطلاعات، فرآیند رزرو، مدت اقامت تا برگشت به خانه شروع می شود.
۵-تفکیک ناپذیری
اکثر محصولات مسافرتی ابتدا به فروش می رسند و همزمان تولید و مصرف می شوند. این جنبه ای است که به وضوح گردشگری را از محصولات ملموس متمایز می کند. وقتی کامپیوتر جدیدی می خرید، قبل از اینکه آن را در وب سایت یا در محل خرده فروش ببینید، تولید و ارسال می شود. مصرف آن کامپیوتر – استفاده از آن – پس از خرید در منزل شما انجام می شود. شما نمی توانید اتاق هتل را به خانه ببرید – فقط می توانید از اقامت در اتاق هتل و همه امکاناتش لذت ببرید. محصولات گردشگری فقط در محل تامین کننده قابل مصرف است.
۶-ناملموس بودن
محصولات گردشگری نامشهود هستند. یک شب اقامت در هتل، یک روز در پیست اسکی، پرواز آرام با خدمه پرواز حرفه ای و راهنمای تور باتجربه که شما را همراهی می کند – همه اینها قابل لمس نیست. محصولات فروخته شده توسط شرکت های گردشگری، هم قابل تکثیر یا استفاده مجدد نیستند. همچنین نمی توان احساس مصرف را در حد کامل خود گرفت. با عکس و و فیلم می توان تا حدی این تجربه ها را ثبت کرد. احتمالاً همه قبلاً در موقعیتی قرار داشتند که عکس های تعطیلات خود را به خانواده یا دوستان خود دادند اما گفتند خب، وقتی من آنجا بودم بهتر به نظر می رسید. تصویر واقعاً نمی تواند احساسات را بازتولید کند. … گردشگری یک تصویر ذهنی است که در ذهن مشتریان کاشته شده است.
۷-انعطاف ناپذیری
محصولات مسافرتی در قبال تغییر نسبتاً انعطاف ناپذیر هستند. هتل ها نمی توانند ظرفیت های خود را به سرعت تغییر دهند تا به نوسانات خود به خودی تقاضا واکنش نشان دهند. از این رو، چنین شرکت هایی سعی می کنند بین تقاضاهای بالا و پایین تعادل برقرار کنند، به طوری که وقتی میزهای رستوران خالی می ماند، برای شرکت و وقتی میز دیگری در دسترس نیست برای مشتریان دردسر زیادی ایجاد نشود.
۸-تقلید پذیری
پیشنهادات و محصولات شرکت های گردشگری معمولاً به راحتی قابل کپی کردن هستند. وقتی هتل رقیب یک منوی جدید از غذای محلی به رستورانش اضافه می کند، شما هم کافیست منوی مشابهی را در روز بعد به لیست خدمات خود اضافه کنید. بنابراین چگونه مثلا هتل ها می توانند یک پیشنهاد فروش برای اقامتی منحصربفرد ایجاد کنند؟ با رعایت اصالت، حفظ سطح کیفیت خدمات، مکان و غیره – اما نه به این امید که خدمات آنها قابل تقلید نباشد . به یاد داشته باشید مشتریان شما باهوشند و اصالت را تشخیص می دهند.
۹-چتری بودن
خدمات و ارائه دهندگان اجزای گردشگری در مقصد چنان به یکدیگر پیوند دارند، که نفص در هریک، موجب افت ارزش سایر اجزای گردشگری می شود. مثلا، ممکن است کمبود مراکز تبدیل ارز در مقصد، و چالش های ایحاد شده ناشی از آن، خدمات ارزنده آژانس مسافرتی، کار بخش خانه داری هتل و یا تبیلغات آتی در مورد مقصد را در چشم گردشگر بی اهمیت جلوه دهد.
۱۰-فصلی بودن
بیشتر کسب و کارها و مشاغل در گردشگری فصلی هستند. یعنی در برخی اوقات سال با تقاضای زیاد برای سفر به یک مقصد خاص مواجه هستیم و در اوقات دیگری به شدت این تقاضا کاهش خواهد یافت. این ویژگی در بسیاری از مقاصد و به دنبال آن خدمات ارایه شده در آن صادق است. مثلا در فصل سرد سال، تقاضا برای سفرهای ساحلی به نقاط گرمسیر بسیار بیشتر از تقاضای سفر به همان مناطق در تابستان است. در نظر گرفتن چنین عواملی در کسب و کارهای گردشگری، منجر به برنامه ریزی بهینه تری برای گرداندن آن ها خواهد شد.
همه این ویژگی ها مرتبط با هم هستند که باید برای فعالیت های بازاریابی و طراحی محصول در گردشگری، به صورت یکجا در نظر گرفته شوند. بدون درک این ویژگی های خاص گردشگری و اقامت، اقدامات یک کسب و کار هزینه مالی و زمانی زیادی را به آن القا خواهد کرد.
برچسب:ویژگی صنعت گردشگری
2 Comments
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
Este site é realmente fascinate. Sempre que acesso eu encontro coisas diferentes Você também vai querer acessar o nosso site e descobrir mais detalhes! Conteúdo exclusivo. Venha saber mais agora! 🙂