آشنایی با رشته هتلداری
رشته هتلداری جزو رشته های هنرستانی بوده و می توان تحصیل در آن را از دوران نوجوانی و با هنرستان های غیردولتی در شهرهای بزرگ شروع کرد. اما پس از هنرستان، می توانید با مدرکی که دریافت کرده اید، برای مدارک کاردانی هتلداری، کاردانی پذیرایی و تشریفات، کاردانی گردشگری، کاردانی مهمانداری هواپیما، کارشناسی هتلداری، کارشناسی گردشگری، کارشناسی ارشد مدیریت هتلداری و کارشناسی ارشد مدیریت گردشگری وارد دانشگاه شوید. خوشبختانه هم دانشگاه های دولتی و هم دانشگاه آزاد این رشته را ارائه می دهند. اگر نتوانستید وارد رشته های دانشگاهی شوید، می توانید در نهایت با ثبت نام در موسسات آزاد گردشگری در ایران، تحصیلات مرتبط با مدرک رشته هتلداری را بگذرانید و حتی در بعضی از موسسات مدارک بین المللی این رشته را دریافت کنید. آتالند این دوره را با مدرک وزارت گردشگری برگزار می کند.
معرفی دروس هتلداری
در رشته هتلداری افراد با ۷ استاندارد که مربوط به بخش های مختلف هتل است، آشنا می شوند. این افراد پس از آموزش درس هایی همچون اتاقدار هتل، متصدی البسه در هتل، سرپرست رستوران، فناوری اطلاعات در هتل، پذیرشگر هتل و متصدی طبقات و پس از گذراندن دوره کارورزی می توانند مدرک تحصیلی خود را دریافت کنند.
خدمات رستوان، شناخت تأسیسات اقامتی و پذیرایی و تشکیلات آن، حسابداری هتلداری، پذیرش، اصول تغذیه و رژیمهای غذائی، شیرینیپزی، آشپزی، محاسبه قیمت تمام شده ، بهداشت مواد غذائی، بهداشت کار و ایمنی، شناخت و نگهداری تاسیسات هتل، خانهداری، زبان انگلیسی تخصصی و کار آموزی نیز از سایر دروس هتلداری می باشد. همه این دروس بصورت جداگانه تحت عنوان دوره های هتلدرای هم تدریس می شوند.
ماهیت رشته هتلداری
دانشجویان رشته مدیریت هتلداری باید بدانند که این صنعت بیشتر با اقامت مهمان سر و کار دارد. در حقیقت، صنعت هتلداری نه تنها به هتل ها و استراحتگاه های لوکس مربوط می شود ، بلکه شامل اقامت یک شبه در مهمانخانه ها، متل ها، مسافرخانه ها و خوابگاه ها به عنوان انواع اقامتی کوتاه مدت است. هدف اصلی هتل ها تهیه غذا، نوشیدنی، خدمات و سرپناه در هنگام مسافرت به خانه های دور از خانه است.
به همین دلیل دانشجویان رشته مدیریت هتلداری در طی دوران تحصیل با مواردی مانند منو شناسی و منو نویسی، شناخت و خرید وسایل و تجهیزات لازم برای مؤسسات پذیرایی، رزواسیون، نحوه تقسیم کار در این مؤسسات، شناخت مواد غذایی و میزان انرژی آن، تهیه انواع غذاها و شیرینی ها، بهداشت کار و ایمنی در محیط آشپزخانه، بهداشت مواد غذایی و هرآن چیزی که برای اداره کردن هتل است، آشنا می شوند. مدیریت هتل، باید تمام جوانب مدیریت هتل را در بر گیرد.
در ایران اخیرا وزارت گردشگری نام عمومی بر رشته مدیریت هتلداری گذارده است که شامل همه تأسیسات گردشگری مربوط به ثنعت اقامت و تفریح شود و اسم این دوره را مدیریت عمومی تأسیسات گردشگری انتخاب کرده اند که با اتمام موفقیت آمیز این دوره می توانید کارت مدیریت هتل بگیرید.
وظایف کارشناس هتلداری
وظایف فارغالتحصیلان رشته مدیریت هتلداری با توجه به نوع شغل آنها متفاوت است و از انجام مسئولیتهای مستقیم ارتباط با مشتری و کار اجرایی تا مدیریت و نظارت را در بر میگیرد. دانشجویان طی گذراندن دروس تئوری و انجام کارآموزی یاد میگیرند که چگونه وظایف زیر را به نحو احسن انجام دهند:
- استخدام، آموزش و نظارت بر پرسنل هتلها و رستورانها
- مدیریت بودجه
- استخدام، آموزش و مدیریت در آشپزخانهها
- بررسی و کنترل سوابق آماری و مالی
- برنامهریزی، سازماندهی و مدیریت رویدادها
- مدیریت و انجام رزروها
- رسیدگی به شکایات و بهبود مشکلات
- تعیین اهداف کسب وکار و استراتژیهای بازاریابی
- توسعه سرمایه
- مدیریت و کنترل رعایت اصول بهداشتی، ایمنی و موارد قانونی
فرصت های شغلی رشته مدیریت هتلداری
حداقل مدرک تحصیلی برای مشاغل رده پایین در این حوزه کاردانی است و در مشاغل رده بالا، نیاز به سابقه و تجربه بیشتری وجود دارد. در برخی از موارد نیز داشتن مدارک معتبر به جز مدرک دانشگاهی مانند گواهینامههای مدیریتی، اصول و فنون مذاکره و زبان انگلیسی برای پیشرفت ضرورت دارد. مشاغل این رشته به کار در هتل محدود نمیشوند و بعد از خواندن هتلداری میتوانید در مشاغلی مانند موارد زیر شروع به کار کنید:
- مدیریت هتل و مدیریت رستوران
- مدیریت سفر در آژانسهای مسافرتی
- مدیریت رویدادها در شرکتهای خصوصی و دولتی
- مدیریت گردشگری و جهانگردی
- مدیریت تشریفات
- مدیریت غذا و نوشیدنی
- آشپز اجرایی در اقامتگاهها و رستورانها
- صندوق داری هتل
- مهمانداری هواپیما یا قطار
- کشتیهای مسافرتی
- رزرویشن هتل
- واحدهای پذیرایی و اقامتی
- موسسات ملی و جهانگردی
- شرکتهای حمل و نقل هوایی به عنوان رهبر تور گردشگری
- کارمند فروش بلیط
- کار در هتلها، پانسیونها و مراکز اقامتی دولتی و غیر دولتی
- مدیر یا کارمند پذیرایی در رستورانها، تالارها، کافی شاپها
- متصدی امور پذیرش و اطلاعات
- متصدی امور طبقات و منسوجات
- متصدی اماکن عمومی
- متصدی البسه در هتلها
- متصدی امور پذیرایی در هتل
- متصدی آمادهسازی غذا و شیرینی
- کنترل کیفی پذیرایی در اقامتگاهها
- کنترل کیفی بهداشت و شرایط اتاقها و طبقات در اقامتگاهها
برچسب:آموزش هتلداری, دوره هتلداری, رشته هتلداری, هتلداری